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Rhode Island Medicaid Accountable Entity Application FAQ 

January 18, 2018 Update 

 

1.) Question: Would like clarification on Technical proposal – is it within the application?  
 

Answer:  Section 3 of the Comprehensive AE Application provides the submission guidance. The 
figure on page 16 provides a submission guidance summary for the AE Application inclusive of 
the technical proposal. The required elements of the technical proposal are described in detail 
in Section 3.2.4 “Technical Proposal for the Certification as a Comprehensive AE” (Page 18).  

 
2.) Question: Is there a requirement for a financial audit? 

 
Answer: Please refer to Domain #2 Corporate Structure and Governance, Sections 2.1 and 
Section 2.2, pages 27-31 of the Comprehensive AE Application. 

 
3.) Question:  Timeline for contracting with the MCOs – in April, after April? 

 
Answer: Accountable Entities can engage in discussion with the Managed Care Organizations 
independent of the certification process. Please refer to the EOHHS Medicaid Infrastructure 
Program Requirements, Section VII: Required Performance Areas and Milestones, pg. 13, “The 
execution of an EOHHS qualified APM contract with the MCO shall be considered the first 
Performance Milestone of the HSTP program”. AE’s are eligible for incentive funds once they are 
certified and have a qualified and executed APM contract with an MCO.  

 
4.) Question: Is incentive funding based on contract with number of plans – Is there more 

opportunity for funding if contracted with more than one plan?  
 

Answer: This is a program question independent of certification process. For more information, 
please refer to the Medicaid Accountable Entity Roadmap Section VIII, Medicaid Infrastructure 
Incentive Program (MIIP), Section A, paragraph 3a, pg. 27. 
 

5.) Question: Can you clarify the Organizational Structure requirement. Our interpretation is that 

the “Governing Committee” could exist under the Established RI, Corporation, PCHC. 

 

Answer:  Please see Attachment A, page 17, RI Medicaid Accountable Entity Program 

Certification Standards, May 31, 2017, of the Accountable Entity Program Description and 

Application for Comprehensive Accountable Entities. 

 

6.) Question: In EOHHS Application-Attachment D, Domain 1.1-1.2, for provider type, please 

provide direction on how to answer if the provider is more than one of these (Part A: primary 

care, IHH, other BH, SUD, social supports, other). 

 

Answer:  In order to resolve that issue, we have updated the application to allow for secondary 

and tertiary provider type options, as well as added a “comments” column to allow applicant to 
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add a description of “other”.  A “comments” column has also been added in Part B: Participating 

Clinicians. Please note the updated Attachment D provide entities with multiple provider types 

an ability to capture such information succinctly and should be utilized, if needed. The current 

Attachment D provided with the Application is acceptable if a single provider type is appropriate 

for the entity. 

 

7.) Question: Can you clarify the response to Question 5 of the FAQs dated January 10, 2018?  An 
Entity that is a RI legal entity with a separate TIN that meets the other listed requirements 
would satisfy the Corporate Governance and Structure Standard.  Does such a qualifying entity 
have to have a single purpose of operating as a Medicaid AE or can an AE Provider 
Organization, such as an ACO, that meets all required AE requirements, also be eligible?  
 
An entity that meets all the required AE elements would be eligible.  It is not required that the 
corporate entity be a single purpose entity.  An ACO that meets all of the AE requirements 
would be eligible. 

 

8.) If an AE that also contracts with other payor entities besides a Medicaid contractor can 
qualify, can the AE specific provisions be overseen and governed by a Governing or Advisory 
Committee of the AE? 
 
Section 2 of the Certification Standards, and Section 2.2 and 2.3 in particular, address the 
requirements pertaining to a Governing Committee.  The reference to a Community Advisory 
Committee is separate and distinct from a Governing Committee.  The AE certification standards 
do not address activities unrelated to the entity's functioning as a Medicaid certified AE. 


